Expoziţia artiștilor fotografi din orașele înfrățite  cu Oradea

 

Asociația Internațională ”Euro Foto Art” a organizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea de Ziua Orașului “Expoziția Artiștilor Fotografi din Orașele înfrățite cu Oradea”. Pentru această expoziție internațională au fost invitați să participe artiști fotografi din orașele înfrățite cu orașul nostru. Organizatorii manifestării au decis ca în fiecare an să fie invitat să expună creațiile sale câte un artist fotograf reprezentativ din aceste orașe. Pentru prima ediție invitatul de onoare a fost artistul fotograf orădean Ștefan Tóth AFIAP, care a definit arta fotografică din Oradea în ultimii patru decenii. Expoziția reprezentativă a artiștilor a avut loc la Muzeul Cetății și Orașului Oradea. Pe simezele sălilor de expoziții temporare ale modulului de Istorie a fotografiei orădene/Colecția de Tehnică și Artă Fotografică ”Ștefan Tóth István" din cadrul secției de Istorie a Orașului Oradea au fost instalate cele 55 de fotografii alb-negru și color de mari dimensiuni realizate de artiști fotografi din Oradea (RO), Debrecen (HU) și Ivano-Frankivsk (UA). În cadrul expoziției au fost expuse o serie de peisaje realizate în această regiune minunată a Europei. Vernisajul expoziției a avut loc miercuri, 12 octombrie 2016, la ora 18:00 în prezența unui public numeros. Publicul prezent la eveniment a fost salutat în numele  Muzeului Cetății și Orașului Oradea  de către artistul fotograf Ștefan Tóth AFIAP, președintele Asociației ”Euro Foto Art”, care a prezentat Proiectul ”Expoziția artiștilor fotografi din orașele înfrățite cu Oradea”  și a prezentat catalogul ilustrat realizat cu sprijinul Municipiului Oradea și al Consiliului Local Oradea, în îngrijirea Editurii ”Euro Foto Art”. Administratorul public al Primăriei Municipiului Oradea Palladi Dacian Salvator a apreciat în discursul său ideea deosebită a Proiectului inițiat de Ștefan Tóth AFIAP, care aduce în actualitate orașele înfrățite cu Oradea. Fotografiile expuse au fost prezentate de dr. Ramona Novicov, critic de artă, care a apreciat calitățile artistice deoasebite ale exponatelor. Artistul fotograf Oláh Tibor din Debrecen (HU), membru al Asociației  ”Euro Foto Art” a recunoscut că este invidios pentru Muzeul de Fotografie recent înaugurat la Oradea și a salutat inițiativa organizării expoziției. Artistul fotograf Eugen Negrea AFIAP, președintele Asociației Artiștilor Fotografi din România, a recunoscut că este și mai invidios pentru locul în care a fost organizată expoziția, deoarece nici în București nu există un Muzeu a Fotografiei.Momentele muzicale ale vernisajului a fost oferite de artistul dr. Ariadna Micescu. Expoziția Artiștilor Fotografi din Orașele înfrățite cu Oradea va rămâne deschisă până la data de 12 decembrie 2016.

 

 

Expoziția membrilor Asociației  Foto, Film și Video din Voivodina (FKVSV) - Serbia.

Publicul vizitator din Oradea va putea viziona în Galeria ”Euro Foto Art” începând din data de 22 aprilie 2016 o interesantă și valoroasă expoziție de artă fotografică din Serbia. De această dată pe simezele cunoscutei Galerii vor fi expuse 75 de creații grupate sub genericul ”Planeta - Ziua Pământului” și realizate de artiști fotografi Ana Lazukić, Anica Župunski,  Jelena G. Kovačević, Dobrila Martinov, Tijana Morača, Kornelija Đaković Švajcer,  Marijana Vranić, Maja Salatić, Kaca Lazukić Ljubinković, Radmila Almási,  Maja Tomić, Vesna Lovrić Liebetrau, Dejan Rakić, Dejan Čavić, Géza Lennert EFIAP, Ilija Gajinov,  Šamuel Almási, Svetozar Đipanov, Zoran Dejanović, Zoran Pislević, Sinisa Bubnjević și Dusan Živkić. Vernisajul expoziției artiștilor fotografi din Voivodina în Galeria ”Euro Foto Art” grupat sub genericul ”Planeta - Ziua Pământului” a avut loc vineri, 22 aprilie 2016,ora 18:00 în prezența unui grup de artiști fotografi din Novi Sad: Dusan Zivic (președintele Fotoclubului) și Lennert Géza EFIAP un vechi prieten al artiștilor fotografi din Oradea). Gazda vernisajului  a fost artistul  fotograf  Ovi D. Pop AFIAP, director al departamentului patronaje al Asociației ”Euro Foto Art”, care a vernisat expoziția artiștilor fotografi din Novi Sad. În cadrul vernisajului a citit mesajul artistului fotograf Ștefan Tóth AFIAP, președintele cunoscutei Asociații Internaționale, care nu a putut participa la eveniment. Momentele muzicale au fost asigurate de artiştii Cvartetului de Clarinete „Stadler” din Oradea, condus de artistul István Székely. Noua expoziţie organizată în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” și Primăria Municipiului Oradea, sub patronajul Consiliului Judeţean Bihor va rămâne la dispoziţia publicului vizitator până la data de 11 mai 2016,  între orele 08:00 - 19:00, la care intrarea este liberă.                                                

Expoziția personală a artistei fotograf

Morvay Szabó Edina

 

Ediția a XXV-a a Festivalului ”Festum Varadinum” a oferit  oportunitatea de a organiza în Oradea de către  Asociația ”Euro Foto Art” în parteneriat cu Clubul Fotografic ”Nufărul” expoziția artistei fotograf Morvay Szabó Edina. În acest context pe simezele Galeriei ”Studio” a cunoscutului Fotoclub orădean din cadrul Palatului ”Vulturul Negru” au  fost instalate 48 de fotografii alb-negru și color realizate de artistă fotograf expozant. Morvay Szabó Edina  medic radioterapeut, șef Laborator de Radioterapie la Spitalul Clinic Municipal  ”Gavril  Curteanu” din Oradea, recent distins cu  premiul „Pro Sănătate” a învățat să fotografieze de la tatăl ei artist fotograf, care a participat în perioada 1945-1964 cu lucrările sale la diferite Expoziții și concursuri județene, unele din ele fotografiate chiar în interiorul Spitalelor din Oradea. Expozanta fotografiază din anul 2002 și este absolventa cursului de tehnică și artă fotografică, organizat de cunoscutul Fotoclub Orădean, sub conducerea artistului fotograf Ștefan Tóth AFIAP în anul 2012. În anul 2013 a devenit membru al Asociației Internaționale ”Euro Foto Art”, membru Regional a Federației Internaționale de Artă Fotografică, în cadrul căreia participă activ la întâlnirile de studio lunare. Deși timpul ei liber este foarte limitat, totuși găsește momente potrivite pentru fotografiere. Cu lucrările sale a participat la mai multe expoziții de grup vernisate în Galeria ”Euro Foto Art” din Oradea, la Casa de Cultură a Municipiului Marghita și la Biblioteca ”Octavian Goga” din Aleșd. Cu o parte din acestea s-a înscris  și la diferite Saloane Naționale (Galați) și la Saloanele Internaționale din Ucraina și Ungaria, unele din ele fiind și premiate. Subiectele preferate ale artistei fotograf expozant sunt peisajele și sociofotografiile. Vernisajul expoziției personale a avut loc în prezența unui public numeros, care a umplut sala până la refuz, în cadrul ediției a XXV-a a Festivalului ”Festum Varadinum” miercuri, 20 aprilie 2016, la ora 16:00, în prezența artistei fotograf expozant. Gazda expoziției a fost artistul fotograf Ovi D. Pop AFIAP, directorul departamentului patronaje al Asociației Internațioanle ”Euro Foto Art”, care a salutat publicul prezent la eveniment și a citit mesajul artistului fotograf Ștefan Tóth AFIAP, care nu putut participa la vernisaj. În continuare a luat cuvântul artistă fotograf expozant Morvay Szabó Edina, care a mulțumit pentru posibilitatea oferită de a se prezenta în fața publicului. Momentele muzicale au fost asigurate de colaboratorul voluntar permanent ale celor două Organizații fotografice orădene, artistul Thurzó Sándor József. Noua expoziție organizată în parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea, sub patronajul Consiliului Județean Bihor va rămâne la dispoziți publicului vizitator până la data de 19 mai 2016. Intențiile de vizionare se pot anunța la numărul de telefon: 0770/ 103500

 

 

Personala Ovi D. Pop AFIAP la Filarmonica de Stat din Oradea

 

Filarmonica de Stat Oradea şi-a propus să organizeze în preajma Zilei Internaţională a Femeii o expoziţie personală alcătuită din lucrările artistului fotograf Ovi D. Pop AFIAP, director al Departamentului Patronaje a Asociaţiei Internaţionale „Euro Foto Art” şi membru al Clubului Fotografic „Nufărul” Oradea.  Expoziţia care cuprinde 18 fotografii color a fost înaugurată în data de 02 martie 2016 şi va rămâne la dispoziţia vizitatorilor până la data de 12 martie 2016. Expoziţia constituie un cadou deosebit oferit femeilor de artistul fotograf expozant şi Filarmonica de Stat Oradea.

 

Vernisajul Expoziţiei Dancoglu Constantin EFIAPb - Petrila Gheorghe EFIAP la Galaţi

Sala “Rondă” a Centrului Cultural “Dunărea deJos” din Galaţi a găzduit expoziţia de grup a artiştilor fotografi orădeni Constantin Dancoglu EFIAPb şi Gheorghe Petrila EFIAP, membrii ai Clubului Fotografic “Nufărul” din Oradea. Expoziţia intitulată “Sufletul satului Românesc”, organizat sub patronajul Consiliului Judeţean Galaţi, a poposit în oraşul de lângă Dunăre, după ce a fost prezentată în mai multe oraşe din România, Republica Moldova şi Ucraina. Vernisajul expoziţiei a avut loc în prezenţa unui public numeros, iubitor de fotografie din Galaţi, luni, 18 ianuarie 2016 la ora 17:00. Publicul prezent la eveniment a fost salutat de artistul fotograf Nicolae Sburlan, preşedintele Fotoclubului “Dunărea de Jos” din Galaţi (Organizaţie parteneră a Asociaţiei Internaţionale „Euro Foto Art”), care a prezentat celor prezenţi lucrările realizate de cei doi artişti fotografi orădeni, expuse pe simeze. Expoziţia de artă fotografică “Sufletul satului Românesc”, a făcut parte din cadrul ediţiei a IV-a a Festivalului Internaţional de Fotografie “Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly”, organizat de Asociaţia Internaţională „Euro Foto Art” sub patronajul Ministerului Culturii

Expoziţia de artă fotografică “Maschere di Venezia”

 

 

În perioada 25.01.2016-25.02.2016, artiştii fotografi orădeni , Constantin Dancoglu EFIAPb şi Gheorghe Petrila EFIAP, prezintă publicului orădean şi nu numai, expoziţia intitulată "Maschere di Venezia" (Măşti din Veneţia). Expoziţia este găzduită de Biblioteca Judeţeană  "Gheorghe Sincai " din Oradea  şi cuprinde 45 de fotografii artistice realizate de-a lungul anilor în Veneţia, în cadrul renumitelor Carnavaluri de la Veneţia. Expoziţia dedicată aniversării a 40 de ani de existenţă a cunoscutului Fotoclub orădean este un cadou din partea celor doi artisti, pentru publicul orădean care iubeşte Veneţia respectiv Carnavalul de la Veneţia.

 

Vernisajul Expoziţiei anuale ale membrilor Clubului Fotografic „Nufărul” Oradea.

 

A devenit o tradiţie ca la începutul fiecărui an, în cadrul Festivalului Internaţional „Carol  Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly”, organizat de Asociaţia „Euro Foto Art” sub patronajul Ministerului Culturii, membrii Clubului Fotografic „Nufărul” din Oradea să prezinte în cadrul unei expoziţii cele mai reuşite fotografii realizate în anul anterior. În acest context au fost selecţionate cele 105 fotografii alb-negru şi color realizate de cei 23 artiştii fotografi: Baba-Filimon Ciprian, Berinde Sora-Mariana, Berechet Mihail, Csató Imre Zsolt, Chiş Dorin, Cioară Ionel, Dancoglu Constantin EFIAPb, Demeter Constantin, Filipescu Cristian, Gabor Nicoleta, Gabor Ovidiu, Jakab Gyula, Mânje Alexandru, Ovi. D. Pop AFIAP, Petrila Gheorghe EFIAP, Rusu Adela AFIAP, Szabó Claudiu EFIAP, Stan Valentina EFIAP, Stan Gelu AFIAP, Milonean Vlad, Munteanu Eugen, Vlaicu Teodora şi Vrabie Cristian Gelu. Publicul numeros prezent la eveniment a fost salutat de artistul fotograf Ştefan Tóth AFIAP, preşedintele Asociaţiei „Euro Foto Art” şi al Clubului Fotografic „Nufărul”, care a anunţat faptul că în acest an cunoscutul Fotoclub va aniversa 40 de ani de existenţă. În continuare a prezentat rezultatele obţinute de membrii Fotoclubului în intreaga lume, după care a anunţat rezultatele finale ale concursului de excelenţă organizat de cunoscutul Fotoclub pentru membrii săi. Din motivaţiile prezentate a rezultat că numai cei 4 artişti fotografi laureaţi au avut pe parcursul anului trecut 1729 de imagini acceptat la diferite Saloane, cu care au obţinut 89 de menţiuni şi 31 de medalii internaţionale. Deoarece diferenţă cu puncte obţinute dintre cei doi artişti fotografi a fost sub 10% conducerea Fotoclubului a decis să acorde celori doi artiştii fotografi locul III. Astfel artiştii fotografi   Dancoglu Constantin EFIAPb (1712 puncte) şi Adela Lia Rusu AFIAP (1868 puncte) au fost clasaţi la egalitate pe locul III. Locul II. a revenit artistului fotograf  Valetina Stan EFIAPb (6.701,5 puncte), care a avut  607 de imagini la Saloane Internaţionale cu diferite patronaje (FIAP, PSA etc.) obţinând 21 de menţiuni şi plachete, respectiv 6 medalii la Saloanele internaţionale. Locul I. a revenit artistului fotograf Ovi D. Pop AFIAP (8.219 puncte), care a avut  618 de imagini acceptate la diferite Saloane Internaţionale. Cu imaginile  a obţinut 54 de menţiuni şi plachete, respectiv 19 medalii. În încheiere preşedintele Fotoclubului “Nufărul” a felicitate pe cei laureaţi şi le-a urat noi succese în creaţie. Momentele muzicale ale vernisajului a fost susţinută de artista Ariadna Mircescu. În încheiere membrii Fotoclubului au participat la o masă colegială la Restaurantul „Nevis”. Noua expoziţie organizată în cadrul ediţiei a IV-a a Festivalului Internaţional de Fotografie, sub patronajul Consiliul Judeţean Bihor, va rămâne la dispoziţia publicului vizitator până la data de 04 februarie 2016, în zilele de lucru între orele 08:00 - 19:00, la care intrarea este gratuită.

Vernisajul expoziţiei

“Euro Foto Art Partner`s”

 

Conducerea Asociaţiei Internaţionale „Euro Foto Art” unicul membru Regional al Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică (FIAP) din lume,  a decis ca ultima expoziţie organizată în fiecare an în Galeria „Euro Foto Art” să fie alcătuită din lucrările celor 31 de Organizaţii partenere ale acestuia din Europa şi Asia. Invitaţia a fost onorată de 30 de Organizaţii Partnere ale Asociaţiei Internaţionale din cele două Continente. Fiecare Organizaţie a fost invitată cu o colecţie reprezentativă formată din 10 imagini. Selecţia celor 300 de lucrări a fost făcută prin internet de un curatoriu format din: dr. Ramona Novicov, critic de artă, prof univ. dr. Radu Igazság şi artistul fotograf Ştefan Tóth AFIAP, care au primit imaginile codificate, fără să cunoască numele autorilor. În urma punctajelor acordate au fost acceptate 103 fotografii alb-negru şi color. Cele mai multe (30) de puncte a obţinut o singură fotografie alb-negru intitulată „Întârziaţii” realizată de artistul fotograf Nicoleta Gabor de la Clubul Fotografic „Nufărul” din Oradea (România). Pe locul doi s-au clasat imginile realizate de artiştii fotografi Labancz István, Fotoclubul „Experiment” Miercurea Ciuc (România), Damir Rajle, Fotoclubul „Osijek”, Osijek (Croaţia), respectiv Norba Volodimir, Uniunea Fotografilor din Trancarpatia Ujghorod (Ucraina), care au obţinut media 9,67. După punctajele acordate pe locul trei s-au clasat fotografiile realizate de Majorov Sergey EFIAPs, Creative Union Photoart - Penza (Federaţia Rusă) şi Norba Volodimir, Uniunea Fotografilor din Trancarpatia Ujghorod (Ucraina). Printre fotografiile expuse publicul va putea descoperii o serie de lucrări realizate de creatori din: Cehia, China, Croaţia, Federaţia Rusă, Japonia, Serbia, Polonia, România, SUA, Ucraina şi Ungaria. Din România sunt prezenţi pe simeze fotografiile Organizaţilor partenere din: Bucureşti, Cluj Napoca, Carei, Craiova, Galaţi, Gheorgheni, Oradea, Marghita, Miercurea Ciuc, Râmnicu Vâlcea, Târgovişte, Târgu Mureş, Valea lui Mihai. Expoziţia este foarte valoroasă din punct de vedere artistic şi variată ca tematică. Curatoriul a apreciat şi a promovat pentru expoziţie imagini care întrunesc cu adevărat criteriile de apreciere a fotografiilor artistice. Publicul vizitator va putea admira printre lucrările expuse o serie de esee fotografice, socio-fotografii, peisaje minunate,  portrete de excepţie, nuduri deosebite şi mai mule genuri ale acestei arte. Vernisajul expoziţiei internaţionale organizate sub patronajul Consiliului Judeţean Bihor  a avut loc vineri, 18 decembrie 2015, la ora 18:00, în Galeria „Euro Foto Art”,în prezenţa unui public iubitor de fotografie. Despre relaţiile cu Organizaţiile partenere ale cunoscutei Asociaţii Internaţionale a vorbi preşedintele acestuia, artisul fotograf Ştefan Tóth AFIAP, care a apreciat excepţionala colaborare cu cele 20 de Organizaţii partenere din Europa şi Asia. Fotografiile expuse au fost prezentate publicului de către criticul de artă dr. Ramona Novicov, care a apreciat ideia organizării unor astfel de saloane valoroase din punct de vedere artistic, ieşite din tiparele clasice promovate de alte Saloane organizate cu diferite patronaje internaţionale. Artistul fotograf Garik Avanesian MFIAP preşedintele Federaţiei Cehe de Fotografie din Praga a elogiat ideia organizării acestei expoziţii internaţionale, iniţativele şi munca depusă de artistul fotograf Ştefan Toth AFIAP în organizarea unor manifestări fotografice de calitate. În semn de apreciere a existenţei Asociaţiei Internaţionale „Euro Foto Art” a anunţat faptul că va aplica membrilor Asociaţii Internaţionale „Euro Foto Art” o reducere de 50% din taxele de participare la cele 6 - 7 Saloane Internaţionale organizate anual sub patronajul FIAP în Praga. Artistu fotograf Mészáros Ödön vicepreşedinte Regional din Ungaria al Asociaţii „Euro Foto Art” a apreciat nivel artistic deosebit a exponatelor şi bucuria de a fi prezent la acest eveniment deosebit. Preşedintele Fotoclubului „Tiszavirág” din Szolnok (HU), una din cele mai active Organizaţii partenere a subliniat în discursul său importanţa bucuriei şi dragostei dintre artişti fotografi motiv pentru care membrii Fotoclubului se deplasează de fiecare dată la vernisajele organizate în Oradea. Momentele muzicale au fost oferite de artiştii Alexandrina Chelu şi Florin Chelu. Noua expoziţie organizată în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană „Gheorghe Şincai” şi Redacţia Revistei „Várad”, va rămâne la dispoziţia publicului vizitator până la data de 05 ianuarie 2015, în zilele de lucru între oele 08:00 -19:00, accesul fiind gratuit.


Expoziţia reprezentativă a artiştilor fotografi din China


Asociaţia “Euro Foto Art”  organizează sub patronajul Ministerul Culturii, Ambasadei Republicii Populare Chineze în România şi Asociaţia Artiştilor Fotografi din China, în perioada 28 septembrie - 28 octombrie 2015, ediţia a III-a a Festivalului Fotografiei Chineze în România.  Festivalul a oferit posibilitatea organizării a 18 manifestări expoziţionale în cele mai reprezentative centre fotografice din România. În acest contex şi Oradea a găzduit mai multe expoziţii de artă fotografică şi proiecţie de digiporamă alcătuită din lucrările artiştilor fotografi din China. A doua expoziţie de artă fotografică din China a fost instalată pe simezele  “ovidpop art photo gallery” din cadrul Era Shoping Park. De această data sunt prezentate publicului vizitator fotografii color de excepţie pusă la dispoziţia organizatorilor de Asociaţia Artiştilor Fotografi din China (CPA). Fotografiile expuse sunt un model de compoziţie, iluminare şi reprezintă mai mult genuri ale artei fotografice: portret, eseu, peisaj, socio-fotografii, reportaj şi de arhitectură. Vernisajul expoziţiei a avut  loc vineri, 23 octombrie 2015, la ora 18:00 în  “ovidpop art photo gallery” din cadrul Era Shoping Park din Oradea. Lucrările expuse au fost prezentate de artistul fotograf Ştefan Toth AFIAP, preşedintele Asociaţiei „Euro Foto Art”, iar momentele muzicale au fost oferite de artistul orădean Thurzó Sándor József, care a interpretat mai multe piese din repertoriul Chinez. În cadrul festivităţii a fost sărbătorită artistul fotograf Adela Lia Rusu AFIAP, cu ocazie zilei sale de naştere. Expoziţia artiştilor fotografi chinezi organizat sub patronajul Consiliului Judeţean Bihor, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană “Gheorghe Şincai” din Oradea va rămâne la dispoziţia publicului vizitator până la data de 11 noiembrie 2015, în zilele de lucru între orele 08:00 - 19:00 la care accesul publicului este gratuit.

 

Salonul Naţional al Artiştilor Fotografi Seniori din România.

Asociaţia “Euro Foto Art” a iniţiat un nou proiect, prin care intenţioneză să organizeze în fiecare an un salon national dedicat artiştilor fotografi seniori. Scopul acestori Saloane este de a aduce în atenţia opiniei pe artişti fotografi, care de-a lungul carierei lor au realizat multe creaţii valoroase. Este îmbucurător faptul că mulţi artişti fotografi au răspuns invitaţiei lansate de cunoscuta Organizaţie internaţională. Astfel publicul din Oradea şi nu numai va avea posibilitatea de a viziona în Galeria “Euro Foto Art” o inedită expoziţie alcătuită din cele 106 lucrări alb-negru şi color realizate de  artişti fotografi reputaţi din România: Bálint Zsigmond AFIAP (Târgu Mureş),  Berinde Sora Maria (Oradea), Butnariu Liviu EFIAP (Braşov), Dancoglu Constantin EFIAPb (Oradea), Essig József (Cluj Napoca), Erbsz Tibor (Oradea), Kelen Francisc EFIAP (Arad), Kerekes Péter Pál AFIAP (Târgu Mureş),  Kucsera Jenő AFIAP (Târgu Mureş),  Haragos Zoltán EFIAP (Târgu Mureş), Incze István AFIAP (Târgu Mureş), Mardare Ştefan (Tecuci), Moldován Mihály EFIAPp (Săcele), Molnár Zoltán EFIAP (Târgu Mureş), Török Gáspár EFIAP (Târgu Mureş) şi  Simionescu Viorel EFIAP (Bucureşti). Curatoriul Asociaţiei “Euro Foto Art” s-a străduit ca printre imagini să fie expuse şi fotografiile de analog. Aşadar publicul vizitator va putea descoperi multe fotografii care reprezintă mai multe genuri ale artei fotografice cum ar fi : eseu, portret, peisaje, nuduri, natura statică, socio-fotografia şi de reportaj. Printre lucrările expuse publicul vizitator şi în mod special artiştii fotografi vor putea descoperii mai multe fotografii de analog clasice, realizate cu mare măiestrie profesională. De asemenea au fost expuse şi fotografii artistice realizate cu unele tehnici speciale (de necrezut pentru posesorii de aparate de fotografiat digitale), prin care creatorii expozanţi au încercat să valorifice filmul fotografiat. Vernisajul Salonului National dedicat Lunei Persoanelor Vârtnice (octombrie) a avut loc miercuri, 21 octombrie 2015, la ora 18:00. Publicul prezent la eveniment a fost salutat de către artistul fotograf Ştefan Tóth AFIAP, preşedintele cunoscutei Asociaţii Internaţionale, care a invitat pe cei prezenţi la eveniment la un moment de reculegere în amintirea regretatei doamne Marossy Anna, mare iubitoare şi a artei fotografice, care recent a trecut în nefiinţă. În continuare a prezentat fotografiile expuse, subliind rolul important pe care au avut artiştii fotografi seniori din România şi promovarea artei fotografice din ţara noastră şi a anunţat faptul că de anul viitor salonul va fi transformat în salon Internaţional. A fost invitat în continuare să rostească în cadrul vernisajului artistul fotograf Molnár Zoltán EFIAP din Târgu Mureş, prezent la eveniment în vârstă de 87 de ani, care în mod special s-a deplasat la Oradea însoţit de soţia sa. Cunoscutul artist fotograf a apreciat atât nivelul artistic ale exponatelor cât şi Galeria „Euro Foto Art” în care au fost expuse aceste lucrări. Directorul Centrului Judeţean pentru Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Mircea Jacan a apreciat iniţiativa organizării Salonului naţional. Publicistul Szűcs László a prezentat în mod deosebit fotografiile expuse, apreciind calitatea fotografiilor de analog. În continuare au fost invitaţi să ia cuvântul artiştii fotografi orădeni Berinde Sora Maria, Dancoglu Constantin EFIAPb şi Erbsz Tibor, care au vorbit despre carierele lor în acest domeniu. În încheiere preşedintele cunoscutei Asociaţii Internaţionale a înmânat artistului fotograf Molnár Zoltán EFIAP din Târgu Mureş Diploma de excelenţă nr. 45, în semn de recunoştinţă pentru munca depusă de-a lungul anilor în promovarea artei fotografice. Momentele muzicale au fost asigurate de artiştii Cvartetului de Clarinete “Stadler” condus de István Székely. Salonul artiştilor fotografi Seniori organizat sub patronajul Consiliului Judeţean Bihor, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană “Gheorghe Şincai” din Oradea va rămâne la dispoziţia publicului vizitator până la data de 11 noiembrie 2015, în zilele de lucru între orele 08:00 - 19:00 la care accesul publicului este gratuit.

Expoziţia „China văzută de artişti

fotografi din România”  la Aleşd

Publicul vizitator din Aleşd va avea posibilitatea să admire, timp de trei săptămâni, o valoroasă expoziţie de artă fotografică realizată din lucrările artiştilor fotografi Ovi D. Pop AFIAP şi Ştefan Tóth AFIAP. Expoziţia initulată „China văzută de artişti fotografi din România” cuprinde o selecţie de 45 de fotografii alb-negru şi color realkizate de cei doi cunoscuţi artişti fotografi din Oradea, care anul trecut a efectuat diferite deplasări de creaţie în Hong-Kong, Shenzen, Zhuhai şi Macau. Expoziţia care face parte în ediţia a III-a a Festivalului Fotografiei Chineze în România, organizat de  Asociaţia „Euro Foto Art” sub patronajul Ministerului Culturii a fost vernisată joi, 15 octombrie 2015, ora 14:00 în Galeria Bibliotecii orăşeneşti „Octavian Goga” din Aleşd, în prezenţa unui pubic numeros, care a fost salutat de directoarea acestuia, doamna Georgeta Ardelean, care a mulţumit conducerii Asociaţiei Internaţionale, care şi în acest s-a gândit să aducă o asemenea expoziţie de artă fotografică. În continuare a luat cuvântul artistul fotograf Ştefan Tóth AFIAP, preşedintele Asociaţiei „Euro Foto Art” şi directorul Festivalului Fotografiei Chineze în România. În cuvântul său viceprimarul oraşului Aleşd, artistul fotograf Létai Zoltán a aprceiat valoarea artistică a exponatelor şi a mulţumit conducerii Asociaţiei „Euro Foto Art” pentru acest cadou oferit cetăţenilor din Aleşd. În încheierea festivităţii artistul fotograf Ştefan Tóth AFIAP a înmânat directoarei Bibliotecii şi viceprimarului placheta Festivalului Fotografiei Chineze în România.Momentele muzicale au fost oferite  de artistul de violă Thurzó Sándor József, care a interpretat mai multe piese din repertoriul chinez. După vernisaj lucrările expuse au fost prezentate printr-un tur de orizont celor două cursante din Aleşd, care participă la cel mai recent curs de tehnică şi artă fotografică şi tinerilor elevi prezenţi la eveniment de la Liceul Teoretic „Constantin Şerban din Aleşd.

Vernisajul Expoziţiei artistului fotograf Peng Da Li Taipei (Taiwan) - China

Publicul vizitator orădean, va avea posibilitatea să vizioneze, timp de două săptămâni, o valoroasă expoziţie de artă fotografică din Taiwan - China. Autorul expoziţiei este artistul fotograf de talie mondială, Peng Da Li din Taipei -Taiwan (China), care a patricipat, alături de Ştefan Tóth A.FIAP, la trei tabere de creaţie organizate de Asociaţia Fotografilor din China, în Jiaozuo, Lishui şi Tibet. Autorul trăieşte în zona montană Yangminshuan, unde a avut posibilitatea să fotografieze imagini inedite despre păsările din regiune. A realizat o cercetare, pe termen de 14 ani, despre viaţa păsărilor mici, în mediul natural. Astfel, a avut posibilitatea să urmărească creşterea puilor mici şi munca grea a părinţilor, depusă pentru protejarea  şi hrănirea progeniturilor. Acest studiu l-a determinat să realizeze şi o expoziţie de fotografie. În cele 37 imagini, de format 50 x 60 cm, artistul fotograf Peng Da Li, prezintă publicului vizitator, creştere a păsărilor, în cadrul lor natural, în condiţii de iluminare naturală, fără să folosească o altă sursă de lumină, cum ar fi fulgerul electronic (blitz). Autorul expoziţiei susţine faptul că, prin imaginile sale, a intenţionat să prezinte publicului vizitator, relaţiile de familie,  cu totul deosebite, ale păsărilor, care ar putea fi un model şi pentru oamenii, care locuiesc închişi în jungla de beton a  oraşelor. Pentru realizarea expoziţiei, a consumat peste 5000 de role de film diapozitiv, tip Kodak 100 profesional şi unul din cele mai bune aparate de fotografiat analog din lume. Imaginile diapozitive, au fot transpuse pe o hârtie fotografică specială (cibachrom), care a permis copierea unei imagini, pe un suport pozitiv. Pe lângă mesajul artistic a exponatelor, publicul vizitator va avea posibilitatea să admire fotografii realizate, la un nivel profesional de excepţie. Premiera acestei expoziţii, a avut loc imediat după finalizarea proiectului, la Galeria Foto Art din Oradea în data de  22 aprilie 2011, la ora 11:00. Noua expoziţie face parte din cadrul ediţiei a III-a a Festivalului Fotografiei Chineze în România organizat de Asociaţia “Euro Foto Art” sub patronajul Ministerului Culturii, Ambasadei Republicii Populare Chineze în România şi Asociaţiei Fotografilor din China. Vernisajul expoziţiei de această dată a avut loc miercuri, 07 octombrie 2015, la ora 18:00 în “ovidpop art photo gallery” din cadrul “Era Shoping” Park. Publicul prezent la eveniment a fost salutat de către artistul fotograf Ovi D. Pop AFIAP în calitate de gazdă şi director al departamentului patronaje al Asociaţiei “Euro Foto Art”. Lucrările au fost prezentate de către artistul fotograf Ştefan Tóth AFIAP preşedintele “Euro Foto Art” şi directorul Festivalului, care a înmânat artistului fotograf Ovi D. Pop AFIAP într-un cadrul festiv certificatul de patronaj, precum şi placheta Festivalului în semn de apreciere pentru sprijinul acordat organizării evenimentului de amploare naţională. Momentele muzicale aufost asigurate de artistul Thurzó Sándor József, care a interpretat mai multe piese din repertoriul chinez. Noua expoziţie organizată sub patronajul Consiliului Judeţean Bihor, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană “Gheorghe Şincai”  va rămâne la dispoziţia publicului vizitator, până la data de 22 octombrie 2015, în zilnic, la care intrarea intrarea este liberă.

Vernisajul Expoziţiei de  Fotografia Chineză la Galeria “Euro Foto Art”

În preambulul Festivalului Fotografiei Chineze în România în Pasajul “Universitatea” din capitală au fost expuse în aer liber timp de o zi, duminică 27 septembrie 2015, o selecţie de 60 de fotografii alb-negru şi color din cadrul expoziţiei artiştilor fotografi din China intitiualtă “Terra color”. Expoziţia a fost vizitată de peste 3.000 de iubitori ai artei fotografice din capitală. Varianta completă a acestei expoziţii alcătuită din cele 100 de fotografii sunt prezentate în Galeria “Euro Foto Art” din Oradea. Expoziţia organizată cu sprijinul China Network Online (Organizaţie parteneră a Asociaţiei Internaţionale “Euro Foto Art”) a fost vernisată în prezenţa membrilor Clubului Fotografic “Nufărul” , Asociaţiei “Euro Foto Art” şi a unui public numeros iubitor de fotografie, miercuri, 30 septembrie 2015, la ora 18:00. Gazda vernisajului va fi criticul de artă dr. Ramona Novicov, care a prezentat şi fotografiile expuse. Despre relaţiile de colaborare şi prietenie dintre artişti fotografi din România şi China va vorbi atistul fotograf Ovi D. Pop, care de două ori a fotografiat în această minunată ţară îndepărtată din Asia. Este de apreciat faptul că şi Prefectura Judeţului Bihor a fost reprezentat la acest eveniment expoziţional de excepţie. Momentele muzicale vor fi oferite de artistul de violă Thurzó Sándor József, care a interpretat mai multe piese din repertoriul chinez. Expoziţia artiştilor fotografi din China organizată sub patronajul Consiliului Judeţean Bihor, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană “Gheorghe Şincai” din Oradea va rămâne la dispoziţia publicului vizitator până la data de 20 octombrie 2015, în zilele de lucru între orele 08:00 - 19:00 la care accesul publicului este gratuit.

Lansarea Festivalului Fotografiei Chineze in Romania

Asociaţia “Euro Foto Art” organizează, în perioada 28 septembrie - 28 octombrie 2015, sub patronajul Ministerului Culturii, Ambasadei Chineze în România şi a Asociaţiei Fotografilor din China (CPA), ediţia a III-a, a Festivalului Fotografiei Chineze în România. Festivalul a debutat luni, 28 septembrie 2015, la ora 19, la Biblioteca Naţională a României, cu vernisajul Expoziţiei Artiştilor Fotografi din România şi China, intitulată “România şi China pitorească”. În cadrul expoziţiei - organizată în parteneriat cu Biblioteca Naţională a României şi China Network Online - sunt prezentate 150 de imagini, din care 75 de fotografii, realizate de reputaţi artiştii fotografi din România, respectiv 75 de imagini, realizate de creatori din China. Expoziţia dedicată Zilei Naţionale a Chinei, a fost vernisată luni, 28 septembrie 2015, ora 19, în prezenţa Excelenţei Sale Xu Felhong - ambasadorul Extraordinar şi Plenipotenţial al Ambasadei Republicii Populare Chineze în România, respectiv domnul Yan Jianwu - consilier Cultural ambasadei. Din partea Ministerului Culturii a participat domnul Bogdan Stanoevici -Secretar de Stat, iar din partea Institului Cultural Român din Beijing a fost prezent domnul Constantin Lupeanu directorul acestuia. De asemenea, la vernisaj a participat prof.univ.dr. Cristescu Ilie - preşedintele Asociaţiei Române de Prietenie cu Republica Populară Chineză, filiala Caras-Severin şi artistul fotograf Ştefan Tóth AFIAP preşedintele - Asociaţiei „Euro Foto Art”. Gazda evenimentului a fost preşedintele cunoscutei Asociaţii Internaţionale Ştefan Tóth A.FIAP, care, după salutul adresat oficialilor prezenţi la eveniment, a descris contextul în care a fost lansat, în urmă cu 3 ani, prima ediţie a Festivalului Fotografiei Chineze în România. Excelenţa Sa, Xu Felhong a salutat iniţiativa organizării Festivalului şi subliniat bunele relaţii de colaborare existente între România şi China. Domnul Secretar de Stat Bogdan Stanoevici, a apreciat valoarea artistică a exponatelor şi l-a asigurat pe organizatorul principal al manifestării, că Ministerul Culturii va susţine şi în viitor acest proiect. Domnul Constantin Lupeanu, directorul ICR Beijing, a anunţat faptul că, în acest an, cu ajutorul Asociaţiei „Euro Foto Art”, la sediul Instutuţiei din Beijing, de Ziua Naţională a României, va fi vernisată Expoziţia Artiştilor Fotografi din România şi China, intitultată „România şi China pitorească”. În încheiere, artistul fotograf a mulţumit pentru participare celor prezenţi şi a înmânat Excelenţei Sale Xu Felhong, Secretarului de Stat Bogdan Stanoevici, ataşatului Cultural Yan Jianwu, precum şi partenerilor care au ajutat la pregătirea şi derularea evenimentului, placheta Festivalului Fotografiei Chineze în România. Momentele muzicale au fost asigurate de artistul orădean Thurzó Sádor József, care a interpretat la violă, mai multe piese din repertoriul chinez: Suita „Xi She” de Fu Tong Wong pentru vioală, în prima audiţie în România şi Fu Tong Wong: „Nostalgique”, temele din această compoziţie fiind prelucrate chiar de interpret. În cadrul colecţiei chineze de fotografii, sunt prezentate pe mai multe cicluri axate în mare parte pe faună şi peisaje inedite, pe când colecţia artiştilor fotografi din România a fost alcătuită din cicluri de fotografii având tematică: eseu, socio-fotografii, portrete şi nuduri, majoritatea dintre ele fiind realizate în alb-negru. Festivalul Fotografiei Chineze în România cuprinde 18 expoziţii de fotografie, vernisate în mai mult oraşe ale României. Festivitatea de închidere a Festivalului va avea loc în data de 28.10.2015, la Galaţi.

Expoziţia artiştilor fotografi din Krosno (Polonia)

Publicul orădean şi nu numai, poate viziona la Galeria “Euro Foto Art”, după începerea anului şcolar o nouă expoziţie de artă fotografică. De această dată pe simezele cunoscutei Galerii vor fi instalate fotografiile realizate de mebrii Fotoclubului “Krosno” din oraşul Krosno (Polonia). Fotoclubul având denumirea la început de Societatea Fotografică din Krosno a luat fiinţă în anul 1970 la iniţiativa celor 40 de artişti fotografi din Subcarpatia. Primul contact international au realizat cu Fotocluburile din Slovacia. În anul 2001 Societatea Fotografică din Krosno a devenit Fotoclubul Centrului Cultural Regional de Frontieră (Regionalne Centrum Kultur Pogranicza). De atunci fotoclubul expune imaginii ai membrilor săi, precum si altor artişti fotografi din regiune: Slovacia, România. Ucraina  şi Ungaria. Din anul 2001 Fotoclubul “Krosno” a organizat 15 deplasări Internaţionale de Creaţie, în cadrul cărora artiştii fotografi au avut ocazia de a fotografia viaţa oamenilor şi frumuseţea locurilor caracteristice ale diferitelor zone, a cunoaşte varietatea culturală a oraşului şi a regiunii. Intâlinirile au devenit şanse pentru parteneri pentru a împărtăşi din experientele lor şi de a organiza diferite  expozitii pe ambele părţi ale graniţei. Artistul fotograf Wacław Turek presedintele Fotoclubului susţine că “Fotografia înseamna bucurie de a regăsi şi a imortaliza imagini uitate de lume sau cele misterioase. Ea ne lasă să cuprindem într-un cadru emotiile, totul ce ne înconoajară, o lume încredibilă. Uneori fotografia este şi contrariul logicii. Aşa cum a afirmat şi Henri Cartet Bresson, unul dintre cei mai remarcabili fotoreporteri francezi din secolul XX: a fotografia înseamna a găsi echilibru între raţiune, ochi şi suflet.” Vernisajul expziţiei a avut loc miercuri, 16 septembrie 2016, ora 18:00, în prezenţa unui public numeros. Din păcate delegaţia de 4 artişti fotografi din Krosno nu au ajuns la vernisajul expoziţiei. Despre bunele relaţii de colaborare existente dintre cele două organizaţii a vorbit elogios  artistul fotograf Ştefan Tóth AFIAP, preşedintele Asociaţiei „Euro Foto Art”, care a prezentat lucrările expuse.  Despre participarea la tabăra de creaţie internaţională organizată recent în minunatul oraş Krosno a vorbit artiştii Kajtár Tibor din Szolnok (Ungaria) reprezentantul Asociaţiei „Euro Foto Art” şi Ovi D. Pop reprezentaul Clubului Fotografic „Nufărul”. Momentele muzicale au fost asigurate de artiştii Ariadna şi Georgiana Mircescu. Este de apreciat faptul că Fotoclubul Centrului Cultural Regional de Frontieră “Krosno” a devenit în acest an una din  Organizaţiile partenere ale Asociaţiei Internaţionale “Euro Foto Art”. De asemenea în baza protocolului de parteneriat artiştii fotografi ale Organizaţiilor Fotografice cu sediul în Oradea s-au prezentat în luna august în cadrul unei expoziţii de artă fotografică la sediului Centrului de Cultură din Krosno şi au participat la mai multe deplasări de creaţie în regiune. Expoziţia artiştilor fotografi din Krosno organizată sub patronajul Consiliului Judeţean Bihor, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană “Gheorghe Şincai” din Oradea va rămâne la dispoziţia publicului vizitator până la data de 29 septembrie 2015, în zilele de lucru între orele 08:00 - 19:00 la care accesul publicului este gratuit.

Vernisajul expoziţiei personale Garik Avanesian MFIAP (Cehia)

Deşi ne aflăm în plină vacanţă de vară, programul expoziţional a Galeriei “Euro Foto Art” continuă fără întrerupere. Următoarea expoziţie de artă fotografică intitulată “Armenii” a fost alcătuită din lucrările artistului fotograf Garik Avanesian MFIAP din Praga (Cehia). Expoziţia este cuprinde  50 de fotografii de format 40 x 60, respectiv 70x130 cm, care prezintă viaţa armenilor. Publicul va putea admira mai multe portrete de o înaltă ţinută artistică, o serie de socio-fotografii realizate în diferite părţi ale Armeniei, cu mesaje deosebite.  Ciclul de fotografii alb-negru şi color initiulat Munţii Karabakh, fotografiat în anul 2007 este o poveste vizuală deosebită a oamenilor care trăiesc în această parte a lumii. În ansamblu expoziţia va oferi publicului vizitator posibilitatea cunoaşterii a armenilor, iar pentru artişti fotografi modele deosebite de abordare a unor genuri ale artei fotografice. Artistul fotograf expozant Garik Avanesian MFIAP s-a născut în anul în anul 1959 în Baku (Azerbaidjan) şi este publicist.Din anul 1995 trăiește în Praga (Republica Cehă). În anul  2012 a obţinut distincţia de onoare MFIAP. Este preşedintele Federației Cehe de Arta Fotografică, Organizaţie parteneră a Asociaţiei “Euro Foto Art”  şi redactorul şef al revistei PhotoART. Din anul 2014 este directorul Saloanelor Internaţionale de Artă Fotografică organizate de Federația Cehă de Arta Fotografică sub patronajul Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică (FIAP). Vernisajul expoziţiei va avut  loc miercuri, 19 august 2015, la ora 19:00 în prezenţa autorului şi a unui public numeros. Fotografiile expuse au fost prezentate de către dr. Ramona Novicov, critic de artă, iar expoziţia a fost  deschisă oficial de către artistul fotograf Ştefan Tóth AFIAP, preşedinetele Asociaţiei “Euro Foto Art” şi Clubului Fotografic “Nufărul”, care i-a înmânat artistului fotograf expozant Certificatul de patronaj şi diploma de membru de onoare a Asociaţiei Internaţionale. Momentele muzicale au fost oferite de artiştii  Thurzó Sándor József şi Lucian Maliţa, care au  interpretat piesele: G. Enescu:” Rapsodia Română  nr. 2” (fragment),  Michael Haydn: “Duo sonata nr. 4” (prima parte),  Roberto Farias: “Tres Escenas de Amor”, Ed. Grieg: Solveik dala  (Cântecul lui Solveik) şi  "Des Sommers letzte Rose" ( Cântec popular irlandez) . Expoziţia organizată sub patronajul Consiliului Judeţean Bihor va rămâne la dispoziţia publicului până la data de 15 septembrie 2015, în zilele de lucru între orele 08:00 - 19:00 la care accesul publicului este gratuit.

Vernisajul expoziţiei absolvenţilor

cursului de tehnică şi artă fotografică “Debut D/ 2015”.

Este îmbucurător faptul că unii tineri şi nu numai s-au gândit ca în perioadei vacanţie de vară să se înscrie la noul curs de tehnică şi artă fotografică, organizat de Clubul Fotografic “Nufărul” în parteneriat cu Asociaţia  “Euro Foto Art” pentru începători. Cursul a fost condus de artistul fotograf Ştefan Tóth AFIAP, preşedintele cunoscutului fotoclub orădean şi al Asociaţiei Internaţionale. Datorită interesului mare manifestat din partea celor 18 cursanţi (printre care şi două persoane defavorizate care au participat la curs în condiţii de gratuitate), atmosfera orelor a fost deosebită. După istoria fotografiei cursanţii si-au însuşit problemele legate de aparatul de fotografiat analog şi digital, respectiv anexele acestuia. Cu mare interes au fost urmărite expunerile despre genurile artei fotografice şi cele legate de compoziţia imaginii. Temele legate de procedeele negative şi pozitive, alb-negru şi color, respectiv ale diapozitivelor color au fost urmărite de asemenea cu mare interes. Deplasarea de creaţie în centrul istoric al municipiului Oradea a fost un eveniment mult aşteptat de cursanţi, care au descoperit cu această ocazie multe subiecte motivante din punct de vedere artistic pentru fotografiere. Un interes deosebit au manifestat cursanţii şi cu ocazia realizării portretelor, în studioul cunoscutului fotoclub orădean, la care protagoniştii au fost chiar colegii lor de curs. Festivitatea de închidere a cursului a avut loc luni, 17 august 2015, la ora 19:00 în Galeria „Euro Foto Art”, în prezenţa unui public numeros. În cadrul vernisajului organizate sub patronajul Consiliului Judeţean Bihor, lectorul cursului, artistul fotograf Ştefan Tóth AFIAP a apreciat modul de derulare a cursului şi a înmânat diplomele de absolvire celor 18 cursanţi. În continuare a luat cuvântul absolvenţii Marton Monica Gabriela (în limba română)  şi Becze Noémi-Hilde (în limba maghiară), care au apreciat nivelul cursului absolvit şi modul în care lectorul cursului a predat orele de curs. În încheiere preşedintele Clubului Fotografic “Nufărul” şi al Asociaţiei “Euro Foto Art” a declarat oficial deschisă  expoziţia de fotografii a absolvenţilor inititulată “Debut D/ 2015”. Pe simezele galeriei sunt expuse 105 de fotografii monocrome şi color, realizate de absolvenţii cursului D/ 2015: Barna Dacian, Becze Noémi-Hilde, Biró Ágnes Tímea, Bodog Daniel, Bodog Victoria, Bolboacă Bodan, Cacuci Ionel Bogdan, Marton Monica Gabriela, Moş Andreea Bianca Denisa, Oros Bogdan Gabriel, Oros Claudiu Lucian, Sârb Laura Vasilica, Sebestian Andreea Emilia, Stef Mirel, Székely Attila Márk, Székely Eduárd, Vereş Laura Valeria, Vidican Anabela. Momentele muzicale vor fi asigurate de artiştii Alexandrina Chelu şi Florian Chelu. Expoziţia organizată sub patronajul Consiliului Judeţean Bihor va rămâne la dispoziţia pubicului doar două zile, până la data de 19 august 2015, în zilele de lucru între orele 08:00 - 19:00 la care accesul publicului este gratuit.

Vernisajul

expoziţiei personale

Milonean Vlad

Sub patronajul Asociaţiei “Euro Foto Art” a fost vernisată miercuri, 12 augst 2015, la ora 18:00, în prezenţa autorului vernisajul expoziţiei personale a tinârului artist fotograf Milonean Vlad intitulată “Începuturi”, membru al Clubului Fotografic “Nufărul” Oradea. La eveniment au participat pe lângă părinţii artistului fotograf expozant şi mai mulţi membrii ai cunoscutului Fotoclub orădean, în frunte cu preşedintele acestuia artistul fotograf Ştefan Tóth AFIAP. La vernisaj a fost prezentă şi profesoara Maria David de la Liceul de Arte din Oradea. Publicul prezent la eveniment a  fost salutat de artistul fotograf Ovi D. Pop gazda evenimentului şi managerul Galeriei, care a subliniat faptul că lucrările expuse au făcut parte din mapa de portofoliu a tânărului artist fotograf cu care a participat la recent la admitere, la secţia Foto-Video şi Prelucrarea computerizată a imaginii a Universităţii de Artă şi Design Cluj. În continuare profesoara Maria David a vorbit despre receptivitatea cu care artistul fotograf expozant a însuşit tainele desenului, (care a fost subiect eliminatoriu la admitere) sub îndrumarea domniei sale. Preşedintele Asociaţiei “Euro Foto Art” a apreciat atât nivelul exponatelor cât şi modul de instalare a acestora pe simezele galeriei, după care i-a înmânat artistului fotograf expozant certificatul de patronaj numărul 019/ 2015 al Asociaţiei “Euro Foto Art”  , care atestă organizarea expoziţiei.  Artistul  fotograf Milonean Vlad  a făcut cunoscut faptul că cele 64 de fotografii alb-negru şi color au fost realizate dealungul celor 3 ani şi le-a mulţumit părinţilor pentru susţinerea financiară acordată. În încheierea vernisajului gazda evenimentul artistul fotograf Ovi D. Pop a mulţumit celor prezenţi la eveniment şi în mod special artistului Thurzó Sándor József, pentru momentele muzicale oferite. Cei prezenţi la vernisaj au putut audia în interpretarea cunoscutului artist orădean „Baladă” de Ciprian Porumbescu, „Seară la Secui” de Béla Bartók, „Miniatură” de Carlos de Almeida şi ”Dans slovac” de Béla Bartók. Expoziţia personală organizată sub patronajul  Asociaţiei “Euro Foto Art” va rămâne la dispoziţia publicului vizitator până la data de 05 septembrie 2015, la care accesul publicului este gratuit.

Vernisajul expoziţiei

“Debut” B/ 2015

Miercuri, 08 iulie 2015, la ora 18:00 a avut loc în Galeria „Studio” din Palatul „Vulturul Negru” festivitatea de închidere a Cursului de fotografie digitală seria B/ 2015, condus de artistul fotograf Claudiu Szabó AFIAP. Cursul la care iniţial s-au înscris 8 cursanţi a fost înaugurată în data de 11 mai 2015. În cadrul cursului  au fost predate noţiuni de bază legate de utilizarea funcţiilor aparatelor digitale şi variante de prelucrare a imaginilor. De asemenea s-a discutat şi exemplificat noţiuni de compoziţie şi estetică vizuală. În cadrul cursului au fost asigurate şi 3 locuri pentru persoane defavorizate, care ar fi putut participa în condiţii de gratuitate, în baza unei cereri şi a documentelor justificative. Din păcate nimeni nu a solicitat acest lucru. Festivitate de închidere a avut loc în prezenţa absolvenţilor şi a membrii lor de familie, precum şi membrii Clubului Fotografic “Nufărul” Oradea. Publicul prezent a fost salutat de artistul fotograf Ştefan Tóth AFIAP preşedintele Clubului Fotografic “Nufărul”, care a felicitat cu această ocazie pe absolvenţi şi pe lectorul cursului, după care au fost înmânate absolvenţilor: Demeter Marius Cristian (Marghita), Demeter Dorel (Marghita), Fórai Károly (Oradea), Jakab Erik Daniel (Oradea), Oşvat Costin Cătălin Vasile (Oradea) şi Pogan Florin (Oşorhei). În cadrul vernisajula  luat cuvântul absolventul Oşvat Costin Cătălin Vasile, care a apreciat nivelul deosebit al cursului. Noua expoziţie va rămâne deschisă până la data de 05 august 2015. Intenţiile de vizionare se pot anunţa la telefonul: 0741/ 212111 sau cfno.ro@gmail.com eurofotoart.ro@gmail.com

Vernisajul expoziţiei personale

Pavol Kocis AFIAP din Kosice (SK)

În prezenţa unui public numeros  a avut loc joi,  25 iunie 2015, la ora 17:00 îşi a autorului vernisajul expoziţiei persoale de artă fotografică a artistului fotograf Pavol Kocis (SK) intitulată „Slovacii noştrii”. Expoziţia organzată sub patronajul Asociaţiei „Euro Foto Art” de către „ovidpop Art Photo” Gallery Oradea a fost alcătuită din cele peste 50 de fotografii alb-negru realizate din lucrările  artistului fotograf din Kosice. Imaginile au fost fotografiate de-a lungul a mai mulţi ani în diferite localităţi slovace din judeţul Bihor, care prezintă într-um mod autentic viaţa de fiecare zi a slovacilor, care trăiesc în judeţul nostru. Publicul prezent la eveniment a fost salutat de directorul Galeriei, artistul fotograf Ovi D. Pop, după care preşedintele  Asociaţiei „Euro Foto Art” artistul fotograf Ştefan Tóth AFIAP a vorbit despre bunele relaţii de colaborare pe care are Asociaţia „Euro Foto Art” şi Clubul Fotografic „Nufărul din Oradea cu artistul footgraf din Kosice, după care i-a înmânat autorului fotografiilor expuse Bikfalvi Zsolt Certificatul de patronaj numărul 16/ 2015. Artistul fotograf expozant a mulţumit pentru posibilitatea organizării primei sale expoziţii personale chiar în Oradea. Momentele muzicale au fost asigurate de artistul Thurzó Sándor József. Expoziţia va rămâne la dispoziţia publicului vizitator până la data de 08.07.2015.

Ziua lei cu fotografiile lui

Adela Lia Rusu AFIAP

Ziua lei a fost sărbătorită într-un program cultural-artistic miercuri 24 iunie 2015, la ora 18:00 de,  în aula “Era Park” din Oradea. Cu această ocazie a fost inaugurată expoziţia de fotografie “Frumusete, traditie, poveste", alcătuită din lucrările artistei fotograf Adela Lia Rusu AFIAP, membru al Clubului Fotografic “Nufărul” din Oradea. Invitaţii manifestării au fost Olimpia Urdea cadru didactic la Facultatea de Arte Vizuale din Oradea, Iulia Filip Schreier-designer vestimentar. Momentele muzicale ale evenimentului la care au participat un număr mare de spectatori, printre care şi membrii cunoscutului fotoclub orădean au fost oferite de încântătoarea Oana Lianu cu naiul ei fermecat. În încheiere participanţilor le-au fost oferite "Plăcinta Sânzienelor". Expoziţia organizată în parteneriat cu Clubul Fotografic “Nufărul” Oradea sub patronajul Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România va rămâne la dispoziţia publicului timp de 10 zile.


Vernisajul expoziţiei  absolvenţilor “Debut D/ 2015”


La sfârşitul lunii februarie 2015 a început un nou curs de tehnică şi artă fotografică, organizat de Clubul Fotografic “Nufărul” în parteneriat cu Asociaţia “Euro Foto Art”, condus de artistul fotograf Ştefan Tóth AFIAP preşedintele celori două Organizaţii fotografice din Oradea. La curs s-au înscris doar 4 persoane cărora organizatorii cursului au pregătit un program special de duminică (între orele 10:00 - 12:00). Cursanţii au audiat expunerile cuprinse în programul cursului, au participat la o deplasare de creaţie în centrul istoric al oraşului şi au fotografiat în studioul de lumini instalat în sala “Studio” din cadrul Palatului “Vulturul Negru”. De asemenea ei au avut posibilitatea să asiste la developarea unor fotografii alb-negru în laboratorul analog al cunoscutului Fotoclub orădean.  Cursul s-a încheiat cu vernisajul unei expoziţii realizate din lucrările absolvenţilor: Adrian Duşe, Adrian Duşe jun, Ileana Duşe şi Magdalena Tóth. Vernisajul expoziţiei a avut loc duminică, 14 iunie 2015, la ora 10:00, la Galeria “Euro Foto Art” din Oradea, în prezenţa absolvenţilor şi a unor invitaţi de onoare: Dr. Marcel Negrău, Dr. Dana Negrău, Mihai Dogaru, Dr. Alin Bălaj, Dr. Irina Bălaj Dr. Morvay Szabó Edina, Noémi Tóth, István Tóth şi István Aramisz Tóth. În cadrul festivităţii artistul fotograf Ştefan Tóth AFIAP le-a înmânat absolvenţilor (după susţinerea probei scrise) diplomele de absolvire. Momentele musicale au fost asigurate de artistul Thurzó Sándor József. După vernisaj expoziţia a fost instalată pe simezele Sălii de Studio din cadrul Palatului “Vulturul Negru”, unde va rămâne la dispoziţia publicului vizitator până la data de 05 iulie 2015. Intenţiile de vizionare se anunţa la telefonul 0741/ 212111 sau prin e-mail: cfno.ro@gmail.com, eurofotoart.ro@gmail.com

Retrospectiva

Christian Filipescu

la Băile Felix

După inaugurarea oficială a Galeriei “Euro Foto Art” din cadrul Hotelului “Crişana” din Băile Felix, joi în data de 04 iunie  2015, ora 18:00 a avut loc vernisajul unei noi expoziţii de artă fotografică. De această data pe simezele Galeriei vor fi instalate cele 55 de creaţii realizate de artistul fotograf Christian Filipescu, membru al Clubului Fotografic “Nufărul” din Oradea. Artistul fotograf Christian Filipescu s-a născut în anul 1986 în Bucureşti, în prezent trăieşte în municipiul Beiuş. Este absolvent al Universităţii din Oradea, Facultatea de Ştiinţe Socio Umane. Este licentiat în Ştiinţe ale educaţiei cu specializarea în pedagogia învăţământului primar şi preşcolar. Din copilărie este atras de fotografie. A început să fotografieze din anul 2005 sub formă autodidact. În anul 2008 a absolvit cursul de tehnică şi artă fotografică, iar în anul 2009 pe cel digital, ambele  organizate de Clubul Fotografic “Nufărul” din Oradea. În anul 2011 devine membru al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România. Cu lucrările sale a participat  la zeci de saloane naţionale şi internaţioanle de artă fotografică obţinând diferite premii şi medalii. De asemenea, în cadrul colecţiei reprezentative itinerante ale membrilor cunoscutului Fotoclub orădean initiulată „Paşi în lumină...” lucrările sale au fost expuse în zeci de Galerii din mai multe ţări Europene şi în China. Subiectele preferate ale artistului fotograf expozant sunt: peisaje, portrete, socio-fotografii, eseu şi de reportaj. Aceste genuri vor fi prezente şi în cadrul expoziei de retrospectivă.Vernisajul expoziţiei a avea loc în prezenţa autorului joi, 4 iunie 2015, la ora 18:00 şi a unui public iubitor de fotografie din Oradea şi Băile Felix. Publicul prezent la eveniment a fost salutat de administratorul Hotelului Dan Petrescu, care a mulţumit pentru noua expoziţie vernisată în noua Galerie “Euro Foto Art” din cadrul Hotelului „Crişana”. Artistul fotograf Ştefan Tóth AFIAP preşedintele Asociaţiei “Euro Foto Art” în discursul său  l-a felicitat pe artistul fotograf expozant, care la rândul său a mulţumit conducerii Asociaţiei Internaţionale şi conducerii Hotelului  pentru organizarea expoziţiei personale. Momentele muzicale au fost asigurate de artistul Thurzó Sándor József (violoncel). Expoziţia organizată sub patronajul Consiliului Judeţean Bihor şi S.C. „Transilvania Tour” S.A Băile Felix va rămâne la dispoziţia publicului vizitator până la data de 01 iulie 2015, la care publicul are acces gratuit.

Expoziţia personală de artă fotografică Ovi D. Pop AFIAP

„Prin Europa în Asia” la Cluj Napoca

Festivalul European de Fotografie organizat de Asociaţia „Euro Foto Art” cu sprijinul Reprezentanţiei Comisiei Europene în România şi Biroului de Informare al Parlamentului European în România, sub patronajul Ministerului Culturii, oferă posibilitatea organizării unor expoziţii de artă fotografică în diferite oraşe ale României şi  ale Europei. Festivalul şi-a propus să popularizeze arta fotografică Europeană în România şi pe cea din România în Europa. Expoziţia personală a artistului fotograf orădean Ovi D. Pop se înscrie în acest context în preambulul festivalului, deoarece colecţia prezentată cuprinde o serie de imagini de o reală valoare artistică realizate în România şi în mai multe ţări europene. Astfel publicul vizitator va putea descoperi în sălile de expoziţii ale Bastionului „Croitorilor” din Cluj Napoca fotografii, multe genuri ale artei fotografice cum ar fi: eseu, peisaje, portrete, socio-fotografii şi nuduri. Pe lângă majoritatea fotografiilor realizate în Europa sunt expuse şi imagini realizate cu ocazia unor deplasări de creaţie ale artistului fotograf expozant în Asia. Astfel fotografiile expuse realizează un „Pod cultural” dintre cele două continente. Artistul fotograf orădean Ştefan Tóth AFIAP, preşedintele Asociaţiei „Euro Foto Art” şi directorul Festivalului susţine că „Fotografiile lui Ovi D. Pop sunt extrem de naturale şi pline de mesaj. Imaginile sale atrage privitorul şi comunică foarte bine cu cei care se opresc în faţa exponatelor. El ştie să lucreze perfect cu „personajele” pe care le fotografiază”. Artistul fotograf Ovi D. Pop s-a născut în anul 1973 în Oradea şi are studii universitare. A fost atras de fotografie din tinereţe şi a început să fotografieze din anul 1996. Este absolvent ale cursurilor de tehnică şi artă fotografică şi digitală organizate de Clubul Fotografic „Nufărul”  Este membru al Asociaţiei Internaţionale „Euro Foto Art”, Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România şi al Clubului Fotografic „Nufărul” din Oradea. Recent a fost numit directorul patronajelor al Asociaţiei Internaţionale „Euro Foto Art” din Oradea. În calitate de director a prestigiosei  Edituri „Duran’s” din Oradea a coordonat editare unor albume turistice foarte reuşite despre judeţul Bihor, ilustrat cu imaginile personale, multe din ele chiar şi aeriene. Cu lucrările sale a participat în ultima perioadă de timp la foarte multe Saloane Internaţionale de Artă Fotografică organizate în Europa, Asia şi SUA, unde a obţinut zeci de premii şi medalii. Este în curs de finalizarea la Federaţia Internaţională de Artă Fotografică dosarul personal pentru a obţine distincţia AFIAP. Vernisajul expoziţiei personale a avut loc în prezenţa autorului şi a unui public numeros, miercuri 29 aprilie 2015, la ora 18:00 în sălile de expoziţii ale Bastionului „Croitorilor”din Cluj Napoca. Lucrările expuse au fost prezentate publicului de către prof.univ. dr. Găină Dorel, care a vorbit la superlative despre fotografiile expuse. Momentele muzicale au fost oferite de artistul orădean Thurzó Sándor József, care a interpretat la violă piesele „Seara la Secui” de Béla Bartók, „Miniatura no 1” de Carlos de Almeida, „Şapte danuri baroce” de Charlotte Hampe şi „Din drimboaie” de Hilda Jerea - Thurzó Sándor József . Expoziţia a fost deschisă oficial de către artistul fotograf orădean Ştefan Tóth AFIAP directorul Festivalului European de Fotografie. Expoziţia artistului fotograf orădean Ovi. D. Pop organizat în parteneriat cu Centrul de Cultură Urbană „Casino”, Fotoclubul „Stars” din Cluj Napoca şi  Fotoclubul „Nufărul” Oradea sub patronajul Primăriei şi Consilului Local Cluj Napoca va rămâne la dispoziţia publicului vizitator până la data de 13 mai 2015.

Vernisajul Expozitiei de arta fotografica Zi de Zi”

În „ovi.d.pop” Gallery din Oradea, a avut loc vineri, 03 aprilie 2015, la ora 18:00 în prezenţa unui public numeros vernisajul unei expoziţii de artă fotografică organizată sub patronjul Asociaţiei „Euro Foto Art”. Cu această ocazie au fost expuse 00 fotografii alb-negru şi color ale artişti fotografi: Adam FREUNDLICH, Adela RUSU, Alex BUCEVSCHI, Andrei Damian, BAGOSI Imre Tibor (Salonta), BIKFALVI Zsolt (Carei), Bogdan Mihail NEGOIŢĂ (Craiova), Călin DOBAI, Ciobanu MARIUS, Ciprian BABA-FILIMON, Claudiu SZABÓ, Constantin Dancoglu, Costel DEMETER, Cristian Boroş, Cristian CACUCI, Cristian DAVIDOVICI, Cristian FILIPESCU (Bucureşti), Dan DRAGOŞ, Eduard GUTESCU (Bucureşti), Flavian SĂVESCU (Reşiţa), Gelu STAN, Gheorghe Petrila, Gheorghe TALPOŞ, KISS Rolland, Larisa Birta , Livia CORCOVEANU (Craiova), Marcel SOCACIU, Mihai SÂRB, Nelu SCRIPCIUC (Arad), Nicoleta GABOR, Nicoleta-Cristina PĂUNAŞ (Târgovişte), Norbert BIRO, Oliver MERCE (Timişoara), Ovi D. Pop, Ovidiu Ilisie , Ovidiu PASCU, Paul BORZA, Răzvan CHIRIAC, Remus TODERICI, Robert BOROŞ, Rolland CSIKOS, Rucsandra Călin, Sabin UIVAROŞAN, Sebastian Ferchi, Sebi TONŢ, Sorin MARKUS (Sighetu Marmaţiei), TAKÓ Tamás, Teodor Radu PANTEA, Teodora VLAICU, TÓTH Csaba (Târgu Mureş), TÓTH Ştefan, Valentina STAN şi Vasile VALCAN. Fotografiile au fost publicate în caietul program de informaţii culturale săptămânale„Zi de Zi”, care apare în îngrijirea editurii Duran`s Publicul prezent la eveniment a fost salutat de artistul fotograf Ovi D. Pop, directorul Galeriei, după care a luat cuvântul artistul fotograf Ştefan Toth AFIAP preşedinetele Asociaţiei „Euro Foto Art”, care a apreciat îniţiativa popularizării artiştilor fotografi în cadrul magazinului săptămânal şi a  organizării expoziţei. Jurnalista Maria Vesa Aursulesei a vorbit într-un mod deosebit despre fotografiile expuse, precum şi locul cucerit arta fotografică în rândul pubicului vizitator şi nu numai. În cadrul vernisajului preşedintele Asociaţiei Internaţionale i-a înmânat artistei fotograf medalia de bronz „Carol Pop de Szathmári - Szathmári Pap Károly” obţinută la Salonul Internaţional de artă fotografică „Femeia”. Momentele au fost oferite de Paul Halász,  solistul trupei N.O.R. din Oradea. Expoziţia va rămâne la dispoziţia publicului vizitator până la data de 15 aprilie 2015.